2 Şubat 2010 Salı

Facebook arkadaşlığı yalanmış meğer

Facebook'ta yüzlerce arkadaşınız da olsa beyniniz en fazla 150 kişiyi idare edebiliyor.




Oxford Üniversitesi Evrimsel Antropoloji Uzmanı Robin Dunbar'ın yürüttüğü araştırmaya göre, ne kadar çok Facebook arkadaşınız olursa olsun, insan beyni ancak 150 anlamlı ilişkiye açık olabiliyormuş.

Dunbar bu sayıya 1990'lı yıllarda Neolitik köylerden modern kurumsal ofislere kadar incelediği çeşitli toplumları araştırarak ulaşmış. "Dunbar'ın sayısı" isimli teoriye göre, insanın neokorteks büyüklüğü, sosyal çevresini yaklaşık 150 arkadaşla sınırlıyor. Dunbar tarih süresince insanların en fazla 150 kişilik sosyal gruplar oluşturduğunu, daha geniş gruplarda sosyal ilişkilerin zamanla bozulduğunu ve bağların koptuğunu dile getiriyor. Dunbar şimdilerde araştırmasını daha da ileriye götürerek sosyal ağları inceleme eğiliminde. Facebook üzerinde bin beşyüz arkadaşınız olsa bile, bunun ancak 150'siyle ilişkilerin sağlıklı sürdürülebileceğini iddia ediyor.

Dunbar'ın diğer gözlemleri cinsiyet farkının da bu konuda önemli olduğunu gösteriyor. Kızlar arkadaşlık kurma ve iletişim konusunda erkeklerden daha başarılıyken, erkekler bu konuda biraz pasif kalıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder