18 Mayıs 2010 Salı

Bitter çikolata beyni koruyor

Yeni bir araştırma, bitter çikolata içindeki bir bileşiğin darbe almış olan beyni sonrasında koruduğunu ortaya çıkardı.



John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları yeni bir çalışmayla bitter çikolata içindeki bir bileşiğin darbe almış olan beyindeki hücresel sinyalleri artırarak koruduğunu ortaya çıkardı. Sinir hücrelerini herhangi bir darbeden koruyan hücresel sinyallerin artışı da beyni doğal olarak herhangi bir darbeye karşı koruyabiliyor.

Bitter çikolata içindeki "epicatechin" isimli bileşikten farelere bir miktar veren bilim insanları, hayvanın beynine giden kan ihtiyacını keserek lokal kan dolaşımında bir darbe yarattılar. Sonrasında ise bu maddeyi almış olan hayvanların diğerlerine göre daha az beyin hasarına sahip oldukları ortaya çıktı.

Araştırma, Alzheimer rahatsızlığı ve yaşa bağlı belli bilişsel bozukluklar gibi kronik nörolojik durumlara karşı bir önlem niteliği taşıyor. Ancak epicatechinin koruyucu etkilerinden faydalanmak isteyenlerin ne kadar tüketmesi gerektiği araştırmanın aydınlanmamış kısmı hala.

Devam eden araştırma için bilim insanları, bu araştırmanın henüz insanlar için geçerlilik taşımadığını ve yüksek yağ ve kalori bulunduran çikolatanın çok fazla tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder