5 Ocak 2010 Salı

Beyinde veri depolamayı başardılar


İnce dilimlenmiş fare beyninde oluşturulan etki yaklaşık 10 saniye gözlemlenebiliyor.




İnsan beyni matematiksel hesaplamada basit bir hesap makinesiyle bile aşık atamasa da, görüntü işleme konusunda süperbilgisayarlara kök söktüren bir beceriye sahip. İşte bu becerinin nereden geldiği konusunda araştırmalar yapan bilim insanları, kısa süreli belleğin oluşumu hakkında ipuçları ararken nöronlara bir şekilde veri depolayabileceklerini ve bu şekilde kısa süreli bellek etkisi oluşturabileceklerini keşfettiler.


Bu durum ise incecik tabakalar halinde dilimlenerek kültüre yatırılmış fare beyni üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış. Uygun şartlarda hazırlanan bu kültür, ince beyin dokusundaki nöronların hatırı sayılır bir süre canlı kalmasını sağlayabiliyor.

Normalde beynin görüntü işleme ve bellekle ilgili kısmının hipokampus adı verilen bir bölge olduğu tahmin ediliyor. İşte araştırmacılar bu bölgeden elde edilen ince kültüre bir miktar elektrik akımı uyguladıklarında, bu akımın beyin hücrelerinde yaklaşık 10 saniye süren bir etkinliğe neden olduğunu gözlemişler. Daha önce de benzer gözlemler olmakla birlikte, bu tarz bir etkileşimin kontrollü bir deney ortamında ilk kez ortaya koyulabildiğine dikkat çekiliyor. Bu gelişme, beynin bellek işlevlerinin ortaya çıkarılmasında önemli bir adım olarak kabul ediliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder