26 Ocak 2010 Salı

'Elma' hikayesini bu tanıktan dinleyin


Newton'ın başına elma düşüp düşmediği bilinmiyor; ancak yakın arkadaşının olayla ilgili notları okumaya değer.


 

 

Isaac Newton'ın başına düştüğü iddia edilen elmanın hikayesi artık yakın arkadaşının internette yer alan el yazması notlarından okunabiliyor. Newton'ın yerçekimini keşfetmesini izleyen bilimsel çalışmaları anlatan el yazması, titiz bir tarama süreci sonunda dijital ortama aktarıldı ve internete yer aldı. Bilim adamının yaşıtı William Stukeley tarafından alınan notlarda, elmanın Newton'ın başına düştüğüne ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Ancak olaydan sonra Newton'ın sürekli düşen cisimleri incelediği ve ‘çekim' sözcüğünü ilk kez kullandığı görülüyor.

1660'ların ortalarında gerçekleşen elma olayı, Newton'ın kuzey İngiltere'deki malikanesinin bahçesinde yaşanmış. Olayı Stukeley'e 1726'da anlatan Newton, "elma ağaçlarının gölgesinde oturduğunu ve yere düşen elmaları izlediğini" söylüyor.

Stukeley devam ediyor: "Düşünceli halde bahçede otururken düşen elmaları izliyor ve neden elmaların sağa veya sola değil de her zaman aşağıya, dünyanın merkezine doğru dik şekilde düştüğünü anlamaya çalışıyor." Stukeley, "Bunun nedeni dünyanın elmayı kendisine çekmesi" diyerek devam ediyor.

Royal Society kütüphanecisi Keith Moore'a göre elma hikayesinin yüzyıllarca anlatılmasının nedeni, modern bilimcinin ‘nasıl çalıştığını' gösteriyor olması ve kutsal kitap İncil'e bir gönderme yapıyor olması.

Notlara ulaşmak için; http://www.royalsociety.org/turning-the-pages/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder